Kronik Faz Miyeloid Lösemi (KML)

Miyeloid öncül hücrelerin anormal klonal çoğalması ile karakterize bir kök hücre hastalığı olup, erişkin lösemilerinin %15’ini oluşturur. İnsidansı 1-2/100.000’dir. Erkeklerde daha sık (E/K: 1.3/1) görülür ve 40-60 yaş arasında görülme sıklığı artar.

KML kronik miyeloid lösemi, kronik granülositik lösemi ve kronik miyelositik lösemi gibi çeşitli adlarla anılır. KML, DNA değişikliği olan (mutasyon) tek bir hücreden köken alır. Mutasyon, akkizdir (doğumda mevcut değildir). Mutasyona uğrayan kemik iliği hücresi birçok hücre oluşturur (KML hücreleri). KML hücreleri büyür ve normal hücrelerden daha fazla yaşarlar, tedavi edilmezlerse normal hücrelerin yerini alırlar. Kemik iliğinde kontrol edilemeyen KML hücresi büyümesi kanda KML hücresi sayısının artışına neden olur. KML matür kırmızı küre, beyaz küre ve platelet gelişmesine engel olmaz. Sonuç olarak, kronik KML fazı akut lösemiden daha az şiddetlidir. Hastalar doktora genellikle kronik evrede başvururlar. KML’nin 3 evresi vardır:

  • Kronik evre (% 85)
  • Akselere (hızlanmış) evre (%10)
  • Blastik evre (%5)

KML hastalarında tanı anında hiçbir bulgu olmayabilir. Bu hastalara başka bir nedenle veya periyodik kontrol muayenesinin bir parçası olarak yapılan tıbbi muayene sırasında tanı konabilir. KML belirtileri ve bulguları yavaş yavaş gelişme eğilimindedir. KML hastalarında aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Günlük aktiviteleri yaparken hissedilen yorgunluk ve nefes darlığı
  • Dalak büyümesi (abdomenin sol üst kısmında çekilme hissine neden olur)
  • Anemiye (kırmızı küre sayısında düşme) bağlı solukluk
  • Gece terlemeleri, yüksek ısıları tolere edememe ve/veya kilo kaybı

Sayfa Tasarım Aşamasındadır.

Sayfa Tasarım Aşamasındadır.